Termitler (Isoptera), termit ya da akkarınca, beyaz karınca olarak adlandırılmaktadır. Dünyada üç binin üzerinde termit türü bulunmasına karşın, Türkiye’de 3 türü bulunduğu düşünülmektedir.

Termitler ile ilgili en büyük yanılgı isimlerinin Afrika ile özdeşleşmesinden dolayı ülkemizde yaygın olmadıkları yanılgısıdır.

Ancak iklim değişikliklerinin sonucu olarak hava sıcaklıklarının artışı, sıcak ve tropikal bölgelerin türü olarak bilinen bir çok haşere türünün daha önce karşılaşılmadık bölgeler de yayılmaya başlamıştır.

Termitler de yayılmacı haşere türlerinden başlıca olanlarıdır.

Ve gerçek şu ki günden güne daha çok termit ilaçlaması isteği ile karşılaşmaktayız.

Bu sebeple bu bilgilendirme yazısını yazmaya karar verdik.

Öncelikle termitlerin ak karınca olarak bilinmesinden dolayı, siyah olanları göz ardı edilmekte, uçan karınca olarak nitelendirilmektedir.

Termitler, kraliçe, işçi, ki bunlar krem rengi veya beyaz olanlarıdır, ve savaşçı olanları, bunların genel rengi siyaha yakındır, olmak üzere bir kolonide üçe ayrılırlar.

Evinizde kraliçe ve beyaz olan işçi termitler ile evinizde yarattıkları yıkım bitene kadar neredeyse hiç karşılaşmayabilirsiniz.

Uçanları ile karşılaştığınızda ise bunlar uçan karınca olarak adlandırıldığından sorunun ne kadar büyük olabileceğini de göz ardı edeceksinizdir.

Termit tam bir felaket haşeresidir. Evinizde ahşap malzemelerin neredeyse tamamen yok edene kadar durmazlar. Asıl onları felaket derecesinde kötü olarak bilinen özellikleri ise bu işi çok sinsi yapmalarıdır.

Tüm sunta, parke malzemeyi yeseler dahi, sunta ve parkelerin üst kaplamasına dokunmadıklarından son aşamaya kadar işin ne kadar ciddi olduğunu anlamayabilirsiniz.

En sonunda bir parmağınız mutfak dolabı kapağından içeri girdiğinde parmağınızın açtığı o delikten çıkan milyonlarca termitin evinizi sardığını aslında çoktan evinizin bir korku filmi setine dönüştüğüne şahit olacaksınızdır. Evinizdeki parkeler dahil tüm ahşabı atmak veya yakmak zorunda kalabilirsiniz!

Nasıl korunacağız?

Öncelikle evinize spot eşya alırken çok dikkatli olacaksınız. Mümkünse bilinmeyen markalı ürünler almayacaksınız. Çünkü özellikle sunta içinde yaşamayı seven termitler, mobilya yapımında son bir ısıl işlem ile marka olmuş firmalarca bertaraf edilmektedir. Ancak ucuza kaçınılan mobilyalarda bu son işlem ihmal edilebilmektedir.

Özellikle tropik bölgelerden, Afrika’dan, Avustralya gibi bölgelerden ithal mobilya alırken de aldığınız mobilyaya bir karantina uygulaması yapmakta fayda vardır. Aldıktan hemen sonra evin içine taşımaktansa birkaç ay mobilyayı gözlemlemekte fayda olacaktır.

Evinizde lamine parkeleri, mutfak dolaplarını baskı ile yoklayarak denetleyebilirsiniz. Hafif bombeleşmelerden, ara sıra ahşaptan gelen Çıtırlardan mutlaka şüphelenin.

Termitler tekrar yazmak gerekir ise karıncalar ile çok sık karıştırılmaktadır. Hatta bir çok ilaçlama firması ülkemizde termit yok diyerek ilaçlama yapmak istememektedir.

Maalesef çok yanıldıkları aşikar.

Evinizde uçan karıncalar görmeye başladıysanız, mutlaka termitten şüphelenmeye ve vakit kaybetmeden Bursa Haşere İlaçlama’dan profesyonel yardım alın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
You need to agree with the terms to proceed

Menü
Acil İlaçlama Tıkla Ara